Najčešća neispravnost nove generacije LED televizora je pozadinsko osvetljenje i po broju nadmašuje sve dosadašnje serijske neispravnosti.

Uzrok otkazivanja

Dobro poznate LCD televizore zamenili su LED televizori koji se razlikuju samo u vrsti pozadinskog osvetljenja. Način dobijanja slike prosvetljavanjem LCD matrice je isti, a različit je samo izvor svetla koje se koristi za prosvetljavanje matrice.

Kod LCD televizora za pozadinsko osvetljenje su se koristile CCFL lampe (neonke), a kod LED televizora to čine LED diode. Vek trajanja CCFL lampi pa i samih LCD televizora je dokazano u praksi veoma velik i premašuje jednu deceniju.

Na žalost vek LED pozadinskog osvteljenja je daleko manji i kod najrasprostranjenijih Direkt LED televizora jedva premašuje garantni rok. Uzrok ovako malom veku Led televizora (praktično kod svih proizvođača) je sama konstrukcija led diode.

Dioda emituje plavu svetlost koja pobuđuje tanak sloj fosfora da sa svojim sagorevanjem da približno belu svetlost. To znači da u samom načinu dobijanja svetlosti postoji ograničenje – fosfor koji tihim sagorevanjem emituje svetlost. Koliko god da je proces sagorevanja fosfora spor – tih , ipak je to proces sagorevanja koji ima svoj kraj i vreme za koje fosfor dogori.

Posledica ovoga je značajna promena u kvalitetu boja (crvena postaje roza, pa cigla boja…), i u krajnjem potpuno odsustvo svih ostalih boja osim plave i to bliže ultra području spektra.

Na žalost ovo nije jedini način otkazivanja Led pozadinskog osvetljenja, nego se dešava i pregorevanje same led diode (prekid strujnog kola) i to veoma često odmah po izlasku iz garantnog roka, nekada i ranije. Manifestacija ovog kvara je poptuno odsustvo slike, potpuno taman ekran.

Mogućnosti popravke

Ako nam je poznat uzrok otkazivanja pozadinskog osvetljenja onda je jasno da je jedini ispravan način zamena kompletnog pozadinskog osvetljenja, tj. zamena svih led traka, koje se kod većine proizvođača i prodaju u setu.

Na ovakav način se televizor dovodi u fabričko stanje i može se očekivati da će televizor odraditi još jednom onoliko vremena koliko je radio od kada je kupljen nov (dve do tri godine).

Uz preporuku da se smanji pozadinsko osvetljenje u meniju televizora, a svetlo i kontrast podese po želji, a televizor isključuje u satima kada se ne gleda, taj vek može biti i nešto duži od fabričkog.

Moguće je televizor osposobiti i zamenom samo jedne nesipravne diode, strujno kolo će se uspostaviti i televizor normalno proraditi ali će vek takve popravke biti veoma kratak, svega nekoliko nedelja ili meseci dok sledeća dioda ne pregori.

Ovakve popravke ne preporučujemo i mi ih ne radimo.

Sztr Tv Spektar popravlja pozadinska osvetljenja isključivo u skladu sa preporukama proizvođača, zamenom kompletnog pozadinskog osvetljenja novim, tj obnavljanjem pozadinskog svetla.